1 Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Napapiirin metsänomistajat ry, ja sen kotipaikka on Rovaniemi.
2 Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on metsänhoidon ja metsätalouden edistäminen, jäsentensä metsänhoidon ammattitaidon ja -tiedon kohottaminen, sekä jäsentensä edunvalvonnan edistäminen.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys: 1) järjestää esitelmätilaisuuksia, kokouksia, kursseja ja retkeilyjä, joihin voivat myös yhdistyksen jäsenten perheenjäsenet osallistua hallituksen päättämällä tavalla 2) pyrkii parantamaan jäsenistönsä yhteydenpitoa yksityismetsätalouden järjestöihin sekä vaikuttamaan tekemällä aloitteita ja esityksiä yksityismetsätaloutta koskeviin kysymyksiin siten, että metsänomistajain edut tulevat mahdollisimman hyvin otetuiksi huomioon 3) toimii yhteistyössä metsäalan eri organisaatioiden ja muiden yhdistysten kanssa.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa kiinteistöjä, perustaa rahastoja sekä harjoittaa kustannustoimintaa.
3 Jäsenet ja jäsenmaksu
Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä ne Lapin alueella asuvat metsänomistajat ja kuolinpesien osakkaat, jotka omistavat metsämaata Suomessa sekä ne muualla asuvat metsänomistajat, jotka omistavat metsämaata Lapissa. Hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Myös metsänomistajien täysi-ikäiset perheenjäsenet voivat liittyä yhdistyksen jäseniksi. Yhdistyksen kokous päättää hallituksen esityksestä kunniajäsenet.
Yhdistyksen vuosikokous vahvistaa jäsenten liittymis- ja jäsenmaksun suuruuden, maksutavan ja ‑ajan. Yhdistyksen kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua.
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut yhdistyksen sääntöjen, tarkoitusperien tai edun vastaisesti tai jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta. Ennen erottamispäätöstä asianomaiselle jäsenelle on varattava mahdollisuus antaa oma selityksensä asiassa, paitsi jos erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.
4 Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa ja sitä edustaa vuosikokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja sekä
6 varsinaista jäsentä ja heille valitut henkilökohtaiset varajäsenet.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan vuodeksi kerrallaan ja ottaa keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin, taloudenhoitajan sekä muut mahdollisesti tarvittavat toimihenkilöt.
Hallituksen puheenjohtajan sekä jäsenten toimikausi on kaksi vuotta vuosikokouksesta alkaen. Puolet hallituksen jäsenistä on erovuorossa vuosittain. Ensimmäisellä kerralla erovuoroiset ratkaistaan arvalla.
Hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana voi toimia enintään kolme toimikautta peräkkäin.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat läsnä.
Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallituksen kokouksissa on pidettävä pöytäkirjaa, joka on kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava sekä kahden siihen tehtävään valitun läsnä olleen jäsenen tai kokouksen itsensä tarkastettava.
Hallituksen tehtävänä on
1) suunnitella ja hoitaa yhdistyksen toimintaa yhdistyksen kokousten ohjeiden mukaan
2) kutsua koolle ja valmistella yhdistyksen kokoukset
3) panna täytäntöön kokouspäätökset
4) hyväksyä yhdistyksen jäsenet
5) ottaa tarvitsemansa toimihenkilöt
6) pitää jäsenluetteloa
7) vastata yhdistyksen varainhoidosta
8) laatia vuosikertomus ja tilinpäätös kuluneelta vuodelta ja laatia toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle
9) nimetä yhdistyksen edustajat ulkopuolisiin yhteisöihin.
Hallitus on vastuussa toiminnastaan yhdistyksen kokoukselle.
5 Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai puheenjohtaja hallituksen jonkun varsinaisen jäsenen tai hallituksen määräämän henkilön kanssa.
6 Tilikausi ja toiminnan/tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle / tilintarkastajalle viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta.
Toiminnantarkastajan / tilintarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
7 Kokoukset ja niiden koolle kutsuminen
Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää sen kokous. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
Yhdistys pitää vuosittain yhden varsinaisen kokouksen. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain maaliskuun loppuun mennessä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty jollekin hallituksen jäsenelle.
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään 14 päivää ennen kokousta kunkin jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Se voidaan julkaista myös yhdistyksen www-sivuilla. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat.
Yhdistyksen kokouksen avaa hallituksen puheenjohtaja tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtaja.
Yhdistyksen kokouksissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Valtakirjalla ei saa äänestää. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Kunniajäsenet ovat kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeutettuja, mutta heillä ei ole äänioikeutta.
Yhdistyksen kokouksesta pidetään pöytäkirjaa. Pöytäkirja on puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava sekä pöytäkirjan tarkastajien tarkastettava.
8 Vuosikokouksessa käsiteltävät asiat
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) kokouksen avaus
2) valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3) todetaan kokouksen laillisuus
4) hyväksytään kokouksen työjärjestys
5) esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan / tilintarkastajan lausunto
6) päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
7) päätetään liittymis- ja jäsenmaksun suuruus alkaneelle vuodelle
8) määrätään luottamus- ja toimihenkilöiden palkkioiden suuruus alkaneelle vuodelle
9) vahvistetaan toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio
10) valitaan yhdistyksen puheenjohtaja sääntöjen kohdan 8 mukaisesti
11) valitaan hallituksen varsinaiset ja varajäsenet sääntöjen kohdan 8 mukaisesti
12) valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja / tilintarkastaja ja varatilintarkastaja
13) valitaan edustajat yhteisöihin, joissa yhdistys on jäsenenä
14) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut tai kokouksen käsiteltäväksi hyväksytyt asiat.
Yhdistyksen jäsenen pyynnöstä voidaan ottaa yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa käsiteltäväksi ja päätettäväksi hänen nimeämänsä asia, jos kolme neljäsosaa kokouksessa saapuvilla olevista jäsenistä sitä kannattaa eivätkä yhdistyslaki tai säännöt sitä estä.
9 Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa, vähintään kuukauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa luovutetaan yhdistyksen varat Suomen Metsäsäätiölle yhdistyksen nimikkorahaston perustamista varten. Yhdistys määrittelee rahaston varojen käyttökohteet.
Yhdistyksen testamentilla tai lahjaksi saamat varat on käytettävä niitä annettaessa määrättyyn tarkoitukseen.